DE WEST-KAAP OP Z’N BEST

with Geen reacties
Kaap de Goede Hoop, het meest zuidelijke puntje van Afrika, prikkelt ieders fantasie. Wat ooit een oord vol avontuur en gevaar was, is vandaag een van de mooiste plekken in Zuid-Afrika met elegante hotels, savoureuse wijnroutes en een gastronomie om al je vingers bij af te likken. Ook de natuur blijft niet achter, met twee oceanen die wild op elkaar inbeuken, kilometers lange stranden en fynbos, een vegetatie die qua diversiteit alles overtreft. De West-Kaap op z’n best.

De Indische en de Atlantische Oceaan beuken op elkaar in.



Een hevige ontmoeting. Blijven staan en lichtjes door de knieën buigen zegt de kapitein van de solid inflatable speedboat. De golven zijn immens hoog, het lijkt of ik op een rollercoaster zit.’Het leger gebruikt deze boten, ze zijn superveilig,’ roept hij nog als hij mijn verschrikte gezicht ziet. We varen rond Kaap De Goed Hoop, de plek waar de Indische en de Atlantische Oceaan op elkaar inbeuken en waar menig schip in de golven opging. Wanneer de kapitein de motor uitzet om te genieten van het beeld van de hevig op de rotsen inslagende golven, spat het witte schuim dramatisch op. De zee lijkt ons op te slokken. Gelukkig vertelt hij pas op de terugweg dat dit het favoriete gebied is van de witte haai en dat ze vooral hier uit de zee opspringen om zeehonden van de rotsen te sleuren. Vanop het land is alles al even indrukwekkend. Ik ben omringd door fynbos, een unieke vegetatie die qua diversiteit alles overtreft. Rooibos, waar de bekende thee van gemaakt wordt, behoort er ook toe. Tussen de gele prothea’s zie ik een groepje met uitsterven bedreigde bergzebra’s. Op de terugweg rij ik langs struisvogels op het strand, nog meer zie ik er in de grote Cape Point struisvogelfarm. Een helikopter wacht me er op om terug naar Kaapstad te vliegen over de Tafelberg en de grillige kustlijn. Het is fenomenaal mooi.

Terug naar Kaapstad over de Tafelberg en de grillige kust.

Walvis versus witte haai. Kaapstad
is de perfecte uitvalbasis voor de hele westelijke Kaap. Je kan er shoppen,
lekker eten of je vergapen aan de architectuur in trendy wijken als Bo-Kaap met
z’n kleurrijke 17eeeuwse huizen. Uiteraard beklim ik er de Tafelberg,
die trots overal boven uit torent, als een levend fenomeen dat voortdurend van
uiterlijk verandert. De wolken glijden als een laken van hem af. ‘s Ochtends is
de beste tijd om er te genieten van het adembenemende uitzicht op de stad. 
De Cape
Whale Coast Route is een naam die spijkers met koppen slaat, want deze weg die langs
de Atlantische Oceaan van Kaapstad tot in Hermanus loopt, is een
walvisparadijs. Je kan er de reusachtige Zuidkaper baleinwalvissen spotten. De
‘whale cryer’, een wat excentrieke man, blaast er als gek op zijn kelphoorn om
toeristen attent te maken op opspringende walvissen. 
Witte haaien zijn er ook.
De ‘Be shark smart’ waarschuwingen vind ik behoorlijk cynisch: niet zwemmen in
het donker of als je bloedt?


De excentrieke Whale Crier .



In
de kustdorpjes is Afrikaans de voertaal en de Kapenaars spreken het net iets
kleurrijker dan elders. 
Dat
sappige ‘kombuis Afrikaans’krijg ik aan tafel te horen, in het mooie
‘Marine-Hermanus’hotel, waar een dame van de naburige Hamilton Russell
wijngaard tijdens een exquise lunch haar wijnen voorstelt. De wijngaard ligt op
een steenworp van de zee en toch zijn het topwijnen. De kliffen blokken het
zout af en een constante zeebries behoedt de druiven voor nefaste
temperatuurpieken. Hun Chardonay is hemels en perfect in balans, maar ze zijn
vooral bekend om hun heerlijke Pinot Noir. Rond Hermanus loopt een kleine
wijnroute langs gerenommeerde wijnhuizen, zoals Bonnievale en
Hermanuspietersfontein, met uitstekende wijnen. In het prachtige boetiekhotel
Birkenhead House is het uitzicht spectaculair. Vanaf mijn terras zie ik in de
verte een walvis spelen. Het is de‘whale watching’plek bij uitstek. Tijdens een
wandeling op de 32km lange Grotto Beach houden de kolossen zich gedeisd, de
wind is te hevig, het zand glijdt onder me weg, het lijkt alsof ik zweef.


Topwijngaarden op een boogscheut van de zee.

Van Der Stel’s Franse droom. Een
glimmende Chevrolet uit 1956 wacht me op voor hotel La Résidence, ik doe mee
aan een oldtimer rally. De trotse eigenaars besturen zelf hun pronkstukken, wij
moeten vragen oplossen en opdrachten uitvoeren, met de locals praten en zo de
geschiedenis van de wijnhuizen achterhalen. Vanuit mijn Chevy geniet ik van het
golvende landschap van de West-Kaap met niets dan wijngaarden en hier en daar
wat schapen. 
Dat
er wijnteelt is, danken ze aan Simon Van der Stel, die in de 17de
eeuw Nederlands gouverneur van de Kaap was. Destijds was het een ruig gebied
met neushoorns, leeuwen en olifanten en heette het Olifantshoek. Van Der Stel
wilde er een gesofisticeerd Zuid-Frankrijk van maken, een moedig plan. Toen de
Hugenoten (protestantse Fransen), uit hun land werden verdreven, vroeg hij de
Oost-Indische compagnie om de wijnboeren onder hen naar De Kaap te lokken. Hun
nakomelingen verbouwen nog steeds wijn rond Franschhoek en Stellenbosch. 
Van
der Stel’s Franse droom kwam uit, de lavendelvelden kreeg hij er gratis bij.


Met oldtimers langs de wijnroute.



Barry,
onze chauffeur stopt in de hoofdstraat van het charmante Franschhoek, waar veel
van de antwoorden te vinden zijn. Voor de vragen rond wijn rijden we naar een
van de bekendste wijngaarden van de streek, Boschendal, goed voor 3 miljoen
flessen per jaar. De originele hoeve, in Kaap-Hollandse stijl, is beschermd
erfgoed. Bij het proeven ontdek ik dat er bij brie ook witte wijn kan gedronken
worden. Tal van mensen savoureren hun wijn op het gezellige terras in de schaduw
van een prachtige kamferboom. Ik geniet er nog even na met een glas heerlijke 1685
Shiraz. 
Dit
kleine gebied omringd door bergen, waar vanop de flanken de charmante
Kaap-Hollandse hoeves trots uitkijken over de wijnlanden, levert topwijnen.
Veel wijngaarden dragen nog steeds Franse namen: La Motte, Chamonix, Bien Donné
en de bewoners hebben Franse genen, misschien is daarom de
sfeer in dit witte stadje zo relaxed.


Kaapse wijnen proeven in de wijngaard.
Het hart van de
Zuid-Afrikaanse wijnen. 
Eikenbomen
werpen hun  schaduw over Stellenbosch,
het hart van de Kaapse wijnlanden. Van Der Stel liet er in de 17de eeuw eiken
planten voor wijnvaten, maar ze groeiden te snel en het hout bleek waardeloos.
De bomen bleven en zorgden voor de bijnaam Eikenstad. Maar de vaten worden nog
steeds voor veel geld in Europa aangekocht. Stellenbosch is kleinschalig en
gezellig. De purperen jacarandabomen fleuren de met witte huisjes bezaaide
straten op. De meeste huizen werden opgetrokken in oud Hollandse of
Victoriaanse stijl. De hoeves bij de wijngaarden zijn meestal van Franse
origine. De oudste en meest typische straat is de Dorpstraat, daar huist de
razend populaire ‘Oom Samie se winkel’, waar zowat alle lokale specialiteiten
te koop zijn. Stellenbosch is ook een studentenstad met een van de bekendste en
oudste uniefs van Afrika. De streek is vooral bekend om zijn uitstekende rode
wijnen zoals die van Meerlust en Kanonskop. De Pinotage van Hiddden Valley is
een absoluut prijsbeest en ook op Spier Estate regent het gouden medailles. De
blauwe druiven gedijen geweldig in de rode aarde. De koele oceaanwind zorgt er
dan weer voor dat er ook behoorlijk wat goeie witte wijnen te vinden zijn, ik
geniet immens van de Chardonnay’s.


Oom Samie se winkel: razend populair.

Township jazz. ‘Come
one baby swing your hips…’Zami, een jazz-zangeres, onder een vitaal gesternte
geboren, zingt de longen uit haar lijf. Ik ben uitgenodigd door Andulela, een
organisatie gespecialiseerd in jazz en kooksafari’s in de townships. Vandaag
bezoek ik de Gugulethu township, waar krotten afwisselen met minuscule
luciferhuisjes die Mandela ooit liet bouwen in de getto’s. Het is er klein maar
de ambiance is er des te groter. Ginger beer en wijn vloeien er rijkelijk,
tantes gaan rond met chips en grootmoeder swingt als de beste. Buren en vrienden
komen langs, de muzikanten geven alles. Het is een onvergetelijke avond. Ook
bij Abrahim Schilder, waar vrouwlief een diner kookt geniet ik van de jazzy
wereldmuziek, gespeeld op een enorme piano die in het kleine huiskamertje staat
gepropt en muzikale bogen met één snaar waar hij verbazingwekkende klanken mee
produceert. Geloof me, dit is Afrika op z’n best.


Township jazz, Afrika op z’n best.


© MYRIAM THYS – DICHTBIJ & VER WEG 2014

DE WEST-KAAP PRAKTISCH:

Beste reisperiode: van november tot april, dan is de
gemiddelde t°: 27°

Geld: 1euro is plus minus 15 rand

Zo geraak je er: Ik vloog met Air
France/KLM. Je kan kiezen: vertrekken vanuit Parijs of Schiphol. Je vliegt
rechtstreeks naar Kaapstad. Reken op een vlucht van ongeveer 11u30. Je kan
kiezen tussen economy en business, of de premium voyageur-klasse, waar je van
comfortabele zetels en extra beenruimte geniet. Het is slechts iets duurder dan
economy.
www.airfrance.be en www.klm.com


Tour operator Arthema helpt je om deze reis samen te stellen. Arthema is gespecialiseerd in culturele kwaliteitsreizen à la carte, met een ‘Arthema touch’: een ander soort beleving, zoals bv. het bezoek aan een township. Zij zorgen er ook voor dat er veel contact is met de lokale bevolking tijdens de reis die ze voor je organiseren. De prijsklasse van de hotels wordt aangepast aan je behoeftes: www.arthema.be



SLAPEN:
1.Cape
Grace in Kaapstad
is een elegant luxe hotel aan het water met zicht op
een jachthaven met bijzonder chique jachten en de Tafelberg. Je kan er
bovendien lekker eten. www.capegrace.com


2.15 On
Orange in Kaapstad
:
Ik dacht dat ik een luchthaven binnenstapte. Enorme
lounge. Grappige details, trendy design, mooie kamers.
3. Birkenhead
House in Hermanus
was een van mijn favoriete hotels. Je kan er
walvissen spotten vanop je terras. Een hedendaags boetiekhotel, erg smaakvol
ingericht. Ik hield er vooral van de relaxe sfeer. Het ligt bovendien aan de
erg mooie Grotto Beach. www.birkenheadhouse.com


4. The
Marine-Hermanus
: Een erg upclass hotel dat behoort tot de groep Relais
et Châteaux omringd door een grote tuin, gebouwd op een klif uitkijkend op de
zee. De twee restaurants zijn gereputeerd voor hun uitstekende keuken.
5. La
Résidence in Franschhoek
: Hier kom je echt in een andere wereld
terecht. De kamers zijn allemaal verschillend, erg luxueus en met veel smaak
ingericht. Het ligt bovendien in de mooie Franschhoek vallei, dus het uitzicht
is super.
6. Delaire
Graff Estate in Stellenbosch:
Het is een van de tophotels op de West-Kaap
in Kaap-Hollandse stijl met heel veel hedendaagse Afrikaanse kunst. Het hotel
kijkt uit over de wijngaarden van Stellenbosch. Ook hier kan je bijzonder goed
eten, begeleid door de allerbeste wijnen.
Dit zijn voornamelijk luxehotels, maar je
vindt hotels in alle prijsklassen op de West-Kaap, ook boetiek hotelletjes en
B&B’s
tot simpele guesthouses.

Mijn hotspots in Kaapstad:


1. The Waiting Room: Hippe
bar op het dak uitkijkend op Long Street, de drukste party straat van Kaapstad.
Perfecte plek voor een cocktail tijdens de zonsondergang, artistieke crowd,
live bands en DJ’s, super trendy.


2. The Kichen: Uitstekende en erg
populaire broodjeszaak en saladbar, in de trendy Woodstockwijk. Alleen maar
gezonde kost. Het  zal dan ook niet verbazen
dat Michelle Obama er geluncht heeft tijdens haar bezoek aan Kaapstad. Enkel
ontbijt en lunch. www.karendudley.co.za/yummy.htm


3. The Africa café: kleurrijke tent
waar, uniek voor Kaapstad, eten uit heel Afrika wordt geserveerd, origineel
decor, perfecte service: www.africacafe.co.za


4. The Green Market Square: een leuke
openlucht markt, dé plek voor het perfecte souvenir. 


5. District 6 Museum: is een plek die
je moet gezien hebben. Het museum bewaart de herinnering aan de 60.000
kleurlingen die verjaagd werden  uit deze
buurt in Kaapstad, om plaats te maken voor blanken. De mensen die er werken
hebben het allemaal zelf meegemaakt. www.districtsix.co.za

6. Mememe boutique: is allesbehalve
voor meme’s. Als je kennis wil maken met de beste Zuid-Afrikaanse ontwerpers is
dit jouw plek: www.mememe.co.za

7. Woodstock: ooit een buitenbuurt vol
daklozen en criminelen is uitgegroeid 
tot de hipste wijk van de stad met kunstgallerijen, boetieks, leuke
souvenirwinkels, de meest trendy markt van Kaapstad: the Neighbour Goods Market
en schitterende restaurants, waaronder deze twee toppers: The Old Biscuit Mill en Test Kitchen, dat
vaak voorkomt in de top drie van beste Kaapstad restaurants.

Mijn top 3 Kaapse Restaurants:
1.The Pavillion: Trendy
chique restaurant in Hermanus in Relais Chateau ‘The Marine-Hermanus’. De veel
bekroonde chef brengt er enkel topgerechten op tafel. Je eet er een gastronomische
fusion keuken. Het restaurant is bovendien bijzonder aantrekkelijk en volledig
zwart-wit. 
www.marine-hermanus.co.za

2.Indochine:
Een van de restaurants van het ‘Hilaire Graff Estate’, uitkijkend op de
wijngaarden van Franschhoek. Je eet er Aziatische fusion met een hedendaagse
twist, om vingers en duimen bij af te likken. Ze schenken er bovendien
uitstekende wijnen. www.delaire.co.za

3. The
Greenhouse
: Is het restaurant van de wijn estate Relais Châteaux
‘Cellers Hohenort’ in de historische Constantia vallei in Kaapstad. In 2011
werd het uitgeroepen tot beste restaurant van Zuid-Afrika: www.cellars-hohenort.com




Bijzondere belevenissen (kunnen geregeld worden door Arthema)
1. Een rally door Kaapstad kost 68€ p/p, langs
de wijnroute: 53€, als je het in een oldtimer wil doen komt er nog eens 62€ p/p
bij.
2. een helikoptervlucht van Cape Point tot in
Kaapstad kan al vanaf 166€ per persoon.
3. een jazz concert bij de lokale bevolking
thuis in een van de townships kost 60€

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *