Vina Belje. |
Grasevina, een typische wijn uit Slavonië. |
We verkiezen hem licht boven de eveneens fruitige Belje Chardonnay, een volle, maar tegelijk elegante en frisse witte wijn. Van hun rode wijnen proeven we de Goldberg Frankovka, een full body wijn die een jaar op Slavoonse eik heeft gerijpt, rond met zachte tannines en lichte aroma’s van kers en pruim. We ronden af met een topwijn: Cuvee Vina Belje Premium Cabernet Sauvignon – Merlot waarvan de smaak ons onmiddellijk doet denken aan een goede Bordeaux. Deze evenwichtige karakterwijn heeft zowel gegist als gerijpt op Slavoonse eik, heeft aroma’s van zwart fruit en cacao en zachte, rijpe tannines. Een wijn om van te genieten bij de open haard, als je ‘t ons vraagt. Onze introductie met de Slavoonse wijnen is meteen een schot in de roos. De kwaliteit is ronduit verbazend.
Baransjka Kuca. |
Cuisine locale. Lunchen doen we in Baranjska Kuca een traditioneel restaurant in Karanac, waar we een stevige stap terug in de tijd zetten. De eigenaars hebben in hun immense tuin een soort plattelandsmuseum aangelegd, een lokaal Bokrijk zeg maar, met een flinke dosis couleur locale. Toeristen zien we er niet, een menu is er evenmin, je eet eenvoudig wat de pot schaft die dag. De gastronomie van Baranja is sterk beïnvloed door de Hongaarse keuken, getuige daarvan is o.a. het kwistig gebruik van rode paprika’s. Als starter krijgen we een plank voorgeschoteld met čvarci (krokant gebakken spekreepjes), brood, gekruide reuzel, Baranjski kulen en kulenova seka (letterlijk kulens zuster). Baranjski kulen is een kruidige worst van gerookt en gedroogd varkensvlees met o.a. rode paprika, ui en look, waarvoor enkel het beste vlees van het varken wordt gebruikt.
Baranjski kulen en kulenova seka (boven) en perkelt od soma (onder). |
Net als de kulenova seka, de dunnere versie, zijn ze verslavend lekker. En pittige worst spoel je in Baranja door met een pittig drankje: šljivovica, een pruimenrakija. Als hoofdschotel eten we čobanac, een kruidig stoofpotje van rund, kalf en varken, en perkelt od soma, een stoofpotje van meerval, in potten boven een houtvuur klaargestoomd. Letterlijk alles wat op tafel komt, inclusief de rakija, is huisgemaakt. Behalve dan de wijn, want die komt van lokale wijnboeren. Als zoete afsluiter steken we knedle sa šljivama (pruimen-dumplings) achter de kiezen die erin gaan als zoete koek. In Baranjska Kuca geniet je van compromisloze cuisine locale, eenvoudig, authentiek, eerlijk en ontzettend lekker.
Monument van de Slag om Batina. |
De trendsetter. De Donau was niet alleen tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog het decor van bloedig treffen, ook in de Tweede Wereldoorlog werd er bikkelhard gevochten. In Batina staan we bij het immense Monument van de Slag om Batina, een 27 m. hoge obelisk, waar in 1944 het Rode Leger en de Partizanen de weg plaveiden voor de bevrijding van Baranja. Er sneuvelden meer dan 1290 Sovjet soldaten en een veelvoud aan Duitsers. De slag was volgens de oudste inwoners van Batina zo bloederig dat de Donau zelfs rood kleurde. Vandaag is het monument vooral bekend om het weidse, adembenemende panorama over drie landen. We kijken er uit op Kroatië achter ons en Servië en Hongarije aan de overkant van de Donau. Groen zover het oog reikt en een rust die heerlijk aanvoelt.
Zmajevac, een grote kolonie gators. |
Het nabijgelegen Zmajevac staat bekend om z’n vele gators, wijnkelders langs surduks die werden uitgehouwen in de zuidelijke helling van de Bonova Kosa, letterlijk de Gouden Berg. Niet dat er goudmijnen zijn, wel omwille van de goudkleurige wijnen die deze heuvel voortbrengt. Zmajevac bombardeerde zichzelf tot de wijnhoofdstad van Baranja en daar valt wel iets voor te zeggen. Al 13 jaar lang wordt er ieder jaar een wijnmarathon georganiseerd die uitgroeide tot het populairste evenement van de regio. ‘Eerst was de wijnmarathon een onderdeel van de jaarmarkt, nu is de jaarmarkt een onderdeel van de wijnmarathon,’ lacht Damir Josić van Josić Winery, volgens ingewijden een van de beste wijnbouwers van Zmajevac.
Damir Josić, wijnmaker in hart en ziel. |
De uit Osijek afkomstige Josić kocht kort na de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog samen met z’n vrouw de in 1935 gebouwde wijnkelder, 1,6 ha. wijngaarden en een restaurant. De kelder werd gerestaureerd en geëquipeerd met de modernste wijntechnologie, maar behield z’n authentieke karakter. Damirs wijngaard op Bonova Kosa groeide intussen uit tot 22 ha. die hij beplantte met o.a. graševina, chardonnay, pinot noir, pinot gris, sauvignon, cabernet sauvignon en frankovka. Niet alleen zijn wijnen, maar ook zijn mooie flessen slepen jaar na jaar gouden medailles in de wacht. Damirs geheim? ‘Mijn liefde voor het vak van wijnmaker, enthousiasme, ambitie en veel ondernemerszin.
Josic’s wijnkelder werd gerestaureerd, maar behield z’n authentieke karakter. |
Hoewel we onverwacht bij Josić komen aanwaaien, neemt hij alle de tijd om ons door zijn kleine wijnparadijs te gidsen. Het restaurant gebouwd in een authentieke surduk, is een eclectische mix van modern en traditioneel. ‘We serveren enkel lokale gerechten die met veel zorg en respect voor de traditie worden bereid,’ zegt Damir. Je eet er, net als in Karanac, zoetwatervisspecialiteiten, perkelt, gerookte vis en vleesgerechten als wildstoofpotjes, goulashes en čobanac, in ketels boven een houtvuur klaargestoomd. Alles geserveerd met aangepaste Josić wijnen erbij uiteraard.
In hun schemerige wijnkelder krijgen we spontaan een degustatie aangeboden waarbij niet op een glas wordt gekeken. We proeven er de lekkerste wijnen waaronder hun Graševina Superior, Graševina ijswijn, Graševina late harvest van gedroogde druiven en een fruitige rosé van Pinot Nero. Van hun rode wijnen rekenen we de Cabernet Sauvignon Superior en Cuvee Superior, een mix van 4 druivensoorten die 24 maanden op eiken vaten heeft gerijpt, tot onze favorieten. Het zijn stuk voor stuk heerlijke wijnen die bovendien geen gat in je budget slaan. Wat ons opvalt is het moderne, originele design van de flessen en de prachtige etiketten. ‘We houden ervan om de beschermde vogelsoorten van het naburige natuurpark Kopacki Rit op onze flessen te zetten,’ zegt Damir. Zijn klanten zijn vooral jonge, hippe wijnliefhebbers, en dat verwondert ons allerminst. Josić Winery en bij uitbreiding heel Zmajevac is een plek waaraan je in Baranja niet mag voorbijlopen.
Lees ook: Langs de wijnroutes van Slavonie (2) Ilok, wijnen met koninklijke allures.
Info over Kroatië: www.croatia.hr
Geef een reactie