Stokerij De Molenberg – Blaasveld. |
Single malt, Made in Belgium. Dat whisky onze dada is, is een understatement. Als liefhebbers
van dit godendrankje trokken we al enkele keren naar Schotland voor een single
malt tour. Maar Belgische whisky’s zijn voor ons een primeur. We bezoeken
Stokerij De Molenberg in Blaasveld waar de molen al een tijdje van het toneel verdween,
maar de vroegere bedrijvigheid nog heel voelbaar is. Een echte powerspot. Al
sinds de 17e eeuw runt de familie Van Breedam deze hoeve waar tot in
1927 gemaald en gestookt werd. ‘Molenaars klusten wel eens bij als jeneverstokers,’ vertelt onze gids ter plekke. ‘Ze lieten zich af en toe in natura betalen met graan, waarvan ze gretig jenever
stookten.’
De oude bakstenen droogvloer van De Molenberg (boven) – De Schotse koperen stills (onder). |
De antieke stookketel die we zien is niet meer de originele, maar geeft
ons een idee hoe het eraan toeging in meer romantische tijden. Wél origineel is
de indrukwekkende bakstenen eest (droogvloer), een unicum in Vlaanderen, waarvan de vorm model stond voor het design
van de Gouden Carolus whisky flessen. De koperen ketels (pot stills) met hun elegante
zwanenhals, waarin ze vandaag hun whisky destilleren zijn Made in Scotland: het
echte spul dus. Ze zijn niet alleen erg efficiënt maar ook gewoon mooi om naar te kijken. Het was Charles,
een jonge telg uit de Van Breedamdynastie, die eind jaren ’90 de lumineuze inval
kreeg om de Molenaarshoeve te restaureren en er whisky te maken van het
moutbeslag van de Gouden Carolus, het bekende bier dat de familie in Mechelen brouwt. Mét succes trouwens, want zijn whisky viel niet alleen in de smaak, maar ook
in de prijzen.
Whisky infused bier Gouden Carolus (boven) – Gouden Carolus Single Malt Whisky (onder). |
af met een degustatie. We proeven de Gouden Carolus Single Malt tijdens een
snelcursus whisky degusteren. Want whisky drink je niet, je nipt ervan om langzaam
van het rijke smaakpalet te genieten. We zijn meteen overtuigd: hun lekkere
whisky kan moeiteloos concurreren met z’n befaamde Schotse equivalenten. Onze
gestileerde proefglazen mogen we houden. Maar omdat zelfs een mooi glas leeg maar
weinig voorstelt gaan we op zoek naar een vloeibaar souvenir. Behalve de gewone
single malt gooien we nog een fles Anker Cask in ons mandje, een whisky Pure Taste die 36 maanden op Ankervaten heeft gerijpt. Heel handig zijn
de 20cl flesjes, zodat echte liefhebbers die de verschillende smaken willen
uitproberen, niet meteen verplicht worden om grotere, duurdere flessen te
kopen. En omdat we thuis nog wat lege Gouden Carolusglazen in de kast hebben
staan, is een fles Gouden Carolus, Whisky Infused, mooi meegenomen: Cuvée van de
Keizer Imperial Dark, bier verrijkt met single malt whisky. Vakmanschap uit Scheldeland. We verlaten Stokerij De Molenberg met een smakelijke glimlach.
De Gebroeders Bever. Van geestrijke dranken naar geestrijke bossen is maar een
kleine stap in Blaasveld. Onder een stralende lentezon volgen we de 6,5km lange
Molenbergwandeling die begint bij de stokerij en ons langs de mooiste plekken
van het natuurgebied Blaasveldbroek voert. Eeuwenlang werden er duistere
krachten aan dit broek toegeschreven. Zo zouden moerasgeesten en dwaallichten het
er op nietsvermoedende bezoekers hebben gemunt. Straffe verhalen dus die hun
oorsprong vinden in de tijd voor de Rupel werd ingedijkt en het broek nog geregeld
overstroomde. Gelukkig weten we nu beter. Toch maken we – wat niet baat, niet
schaadt – nog snel een schietgebedje, bij de 18e eeuwse
Sint-Franciscuskapel waar we het 160ha grote natuurgebied inwandelen. Noem het een
schijnbeweging.
Broek van Blaasveld. |
In geen tijd verzeilen we aan het water en wandelen we over
kleine dijken die kriskras tussen de oude turfsteekputten kronkelen. De natuur
staat volop in lentemodus. Groene spechten vliegen over en lijken ons met hun
spottende roep uit te lachen, meerkoeten zoeken materiaal om hun nest te bouwen, baltsende futen maken mooie synchrone
bewegingen op het water en ijsvogeltjes vliegen in een perfect rechte lijn de
vijvers over. Vlinders fladderen onverstoorbaar van de ene vroege lentebloem
naar de andere. Een koekoek haspelt onvermoeibaar z’n monotone deuntje af. De
rust die er heerst maakt ons stadsmensen helemaal zen. Op het otter- en
bevereiland kijken we uit naar deze sympathieke knaagdieren, maar zonder succes.
Toch leven ze hier.
Broek van Blaasveld. |
De gebeeldhouwde versie van de Gebroeders Bever is een
mooie, maar magere troost. De immense kastanjeboom die we aan het eind van onze
wandeling zien is de grootste van België met een omtrek van maar liefst 8
meter. Het monument blijkt meer dan 350 jaar oud te zijn. Ons dagje Scheldeland
sluiten we smaakvol af met een diner in restaurant Het Anker in Mechelen waar
alle gerechten worden klaargestoomd met Gouden Carolusbier of single malt
whisky. We gaan voor de Mechelse koekoek
met een sausje van Gouden Carolus Tripel en gekarameliseerd witloof dat we
doorspoelen met een Hopsinjoor. Het dessert, een chocolademousse, werd bereid
met Gouden Carolus Whisky Infused. Een dagje dat letterlijk naar meer smaakt.
Info over Scheldeland: www.scheldeland.be
Expeditie Scheldeland: expeditiescheldeland.be
Geef een reactie