ITALIE, CULTUUR IN CADEAUVERPAKKING

with Geen reacties

Ooit al eens overwogen om in het laagseizoen naar Italië te trekken? De drukte vermijden kan verlossend zijn en er is zoveel meer te beleven dan enkel aan het strand te liggen chillen. Als er één land is dat uitblinkt in cultuur is het wel Italië. De vele kunststeden bezoeken is dan ook iets wat wij vooral aantrekkelijk vinden in dit land met een van de lekkerste keukens en de meest sexy taal ter wereld.

Venetië, lagune van Venetië, gondola's, Kunststeden, cultuur, architectuur, Unesco Wereldergoed, Italië
Venetian carnival, Venetiaans Carnaval, Venetiaans carnavalmasker, San Marcoplein, kunststeden, cultuur, Unesco werelderfgoedItalië
Romeo & Julia. Wie cultuur zegt, zegt bijna automatisch Italië. Neem nu een stad als Venetië, het Brugge van het zuiden, cultuur druipt er letterlijk van de muren. De architectuur is er zo verbazend dat het bijna visuele poëzie wordt. De musea zijn super interessant en de Venetianen kennen zelfs de kunst om een volksevenement als carnaval tot een cultureel hoogstandje om te toveren. Onze leukste ervaring in Venetië was ongetwijfeld de Biënnale waar we werken van de grootste kunstenaars op onze aardbol hebben bewonderd in de meest uitzinnige decors.
Genua, palace interior, Garibaldi street, Strada Nuova, historisch centrum Genua, Italië, kunststeden
Goud, engel, Genua, palace interior, Garibaldi street, Strada Nuova, historisch centrum Genua, Italië, kunststeden
binnenplein paleis, metalen antieke poort, Genua Palace, paleis, Garibaldi straat, Strada Nuova, historical center Genua, city of art, Italy, Italië
In Genua lopen we voortdurend met onze hoofden in de lucht om de mooie gedetailleerd uitgewerkte gevels te bewonderen. En alsof het Middeleeuwse centrum nog niet mooi genoeg is kunnen we in de beroemde Via Garibaldi een hele resem charmante 16de eeuwse stadspaleizen bewonderen. Het schitterende Firenze is één groot kunstwerk, een visueel meesterwerk, net als Siena of Pisa, niet toevallig allemaal gelegen in Toscane waar de natuur er nog een extra boost aan geeft. Bologna is ook een fraaie stad met haar majestueuze paleizen, net zoals Perugia met een van de mooiste pleinen van Italië. In het zuiden weet Napels ons enorm te bekoren. Goethe zei niet voor niks: ‘Napels zien en sterven’. Het historische centrum is werelderfgoed en om alleen al de 448 kerken te zien heb je bijna een jaar nodig. Napels heeft bovendien een heel eigen cultuur, zelfs een eigen taal.
Trevi fontein, Nicola Salvi, 1!de eeuw, Rome, Piazza di Trevi, late barok, muntstukken, Neptunus, deel van Palazzo Poli
Fontein, fountain, St.Pietersplein, St. Peter's square, Italy, Italië, Vaticaanstad, 17de eeuw, Bernini

Rome is het grootste openluchtmuseum ter wereld. Nergens vind je meer culturele highligts dan in deze stad. En ook Milaan, dat vooral populair is bij shopaholics, heeft culturele pareltjes. Al ga je er maar naartoe om de unieke Dom te bewonderen of pik je er zoals wij een opera mee in de Scala, het beroemdste operagebouw ter wereld. Verona heeft minstens zoveel charme en vooral romantiek te bieden als Rome of Firenze. Of is iedereen Romeo & Julia vergeten? De Casa di Giullietta is dan ook een must, een van de mooiste balkonnetjes van Italië waar Romeo zijn liefde zou verklaard hebben aan Julia. Hm… is dat verhaal niet ontsproten uit het brein van Shakespeare met een voorzet van de Italiaanse dichter Masuccio Salertano? Maar we willen het graag geloven.

“Casa di Giullietta met het balkonnetje waar Romeo zijn liefde verklaarde aan Julia, is een must.”

Verona, balkon Romeo&Julia, Casa di Giullietta, romance, huis van Julia, inspiratie voor Shakespeare's Romeo&Julia, 14de eeuw, gotiek, Italy
Riomaggiore, Cinque Terre, prachtige architectuur, kleurrijk dorpje, kliffen, Italië, Ligurische kust

Kunststeden bevroren in de tijd. Qua architectuur en gezelligheid is Cinque Terre een van de mooiste bestemmingen in Italië. De historische huizen, de kleuren, de charme en de geschiedenis van deze 5 stadjes zorgen voor een perfecte mix waar moeilijk aan te weerstaan valt. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele Middeleeuwse dorpjes, waar de tijd, hoe ze ook haar best doet, nooit impact op kreeg. Je vervelen in dit land is quasi onmogelijk, het zou ons in elk geval ontzettend veel moeite kosten. Want bovenop de mooie architectuur zorgen meer dan 500 musea, ontelbare monumenten en archeologische sites voor de nodige verwondering. 

Plafond Sixtijnse Kapel, Rome, Vatiaanstad, Michelangelo, 16de eeuw, beroemde fresco

Een van de culturele highlights is natuurlijk Pompeï, vlakbij Napels aan de voet van de Vesuvius. Maar ook  de Vaticaanse musea, de Sixtijnse kapel, of Uffizi, een indrukwekkend paleis in Firenze, met zowat het oudste en belangrijkste kunstmuseum ter wereld, zijn plekken waar je niet aan voorbij kunt gaan. Alleszins wij niet. Wat ons ook wel bevalt zijn de kleinere, minder voor de hand liggende musea zoals het huis van Keats & Shelly in Rome, dat nu een literatuurmuseum is. Of het luisterrijke landgoed Vittoriale in Gardone Riviera met uitzicht op het prachtige Gardameer, waar ons een blik  achter de schermen wordt gegund in het leven van de Italiaanse schrijver Gabriele d’Annunzio.

Pompeï, Romeinse stad, uitbarsting Vesuvius 79 na Chr, archeologische site,Unesco Werelderfgoed, Napels, Italië

De Italiaanse kunststeden lijken bevroren in de tijd. Maar er is veel meer te zien dan enkel stenen. Ook de markten waar de Mediterrane geuren ons al van ver tegemoet komen, de ambachtelijke ateliers, de festivals, opera- en theatervoorstellingen of openluchtconcerten zorgen voor nog meer voedsel voor onze zinnen. En als we het dan toch over voedsel hebben, de heerlijke Italiaanse keuken -en bij uitbreiding de mediterrane- behoort tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Een hele mond vol, letterlijk en figuurlijk. 

Italiaanse keuken, spagetti met scampi
St. Assisi basiliek, Assisi, Unesco Werelderfgoed, frescos van Giotto

Maar dat is niet alles, Italië kent zomaar even 55 Unesco Werelderfgoed sites, samen met China verpulveren ze alle wereldrecords. Daar horen de historische centra van kunststeden als San Gimignano, Firenze, Verona, Rome en Matera toe, of onze favoriet: de imposante Sint-Franciscusbasiliek in Assisi met de prachtige fresco’s van Giotto. Maar ook unieke natuurfenomenen, zoals de indrukwekkende Dolomieten, de Amalfikust, de Eolische eilanden en in het noordoosten van Italië de Prosecco heuvels, jawel… Het zijn niet de overheerlijke bubbels,  maar wel de mooie wijngaarden die in de Unesco Werelderfgoedlijst terechtkwamen, door de unieke ciglioni, kleine wijngaardpercelen op steile heuveltjes die een uniek schaakbordlandschap vormen tussen Conegliano en Valdobbiadene. Twijfelt er nog iemand aan onze liefde voor Italië? En dan hebben we het nog niet eens uitgebreid gehad over de keuken. Breek ons de mond niet open… 

“Italië kent zomaar even 55 Unesco Werelderfgoed sites, samen met China verpulveren ze alle wereldrecords.”

Straatje in Genua, kleurrijk Italië, poorten

© TEKST: M. THYS – FOTO’S: M. THYS & W. GLADINES 2020 (Foto 1, 2 & 3 Pixabay)

ITALIE PRAKTISCH: www.italia.it

Enkele grote tentoonstellingen die je ook nog (post corona) in 2021 kan bezoeken:

Wij kijken vooral uit naar de tentoonstelling: Visual Protest van de wereldberoemde street artist Banksys in het prachtige klooster van Bramante, een van de mooiste Renaissance gebouwen in Rome. Dus drie vliegen in één klap: geschiedenis, mooie architectuur en de hippe wereld van Banksys. De tentoonstelling loopt nog tot 11 april 2021.

Als je in Padua bent deze winter of lente, kan je de tentoonstelling van Van Gogh meepakken: ‘The colours of life’. Iets waar de Italianen zelf erg naar uitkijken. Wij kunnen natuurlijk ook bij onze noorderburen zijn mooiste werken bewonderen. Maar in deze tentoonstelling worden de minder bekende aspecten van zijn werk blootgelegd. Er zullen 82 schilderijen en tekeningen van hem te zien zijn. Ook daar kan je nog terecht tot 11april 2021.

Als je denkt ’hmmm, misschien toch maar wachten tot de hele pandemie achter de rug is, dan kan je een heleboel musea in Italië virtueel bezoeken. Als je op deze link, klikt kan je bv. alle Vaticaanse musea doorwandelen, je kan zelfs een kijkje nemen in de Sixtijnse kapel. Maar laten we hopen dat we in 2021 het weer allemaal gewoon in levende lijve kunnen bewonderen.

San Remo, oude stadskern, barok kerkje, Italië, cultuur, Bloemenrivièra
Portofino, jachthaven, le beau monde, Italiaanse Bloemenrivièra, Italië, mondain stadje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *