EAT! BRUSSELS DRINK! BORDEAUX – HET FESTIVAL VAN DE PERFECTE MATCH.

with Geen reacties
Het
jaarlijkse foodie festijn Eat! Brussels drink! Bordeaux is een uitgelezen kans
om kennis te maken met de favoriete wijn van de Belgen en de lekkere,
gevarieerde Brusselse keuken. Ik schuif aan bij het galadiner dat overgoten
word met de beste Saint-Emilion grand cru’s, proef een brede waaier aan sweet
Bordeaux’s tijdens een wat vreemde lunch en ontdek een resem excellente en
betaalbare Bordeauxwijnen aan de standjes van dit feestelijke festival
in het Brusselse Warande Park.


Sweet, sweet Bordeaux. Om zoete witte wijnen te drinken hoef je geen kenner te
zijn, integendeel het 
is vaak een goeie introductie om wijn te leren drinken. Ik
zie jongeren in mijn omgeving die met de beste wil van de wereld geen rode wijn
lusten, gretig een glas Sauternes naar binnen gieten. Rijp fruit en
bloemenaroma’s zijn smaken die erin gaan als, jawel ‘zoete koek’. Zo’n wijntje
kan je zonder problemen op een zonnig terras nuttigen, bij foie gras of bij een
heerlijk dessert. Maar ik word tot mijn grote verbazing uitgenodigd op een lunch
waar bij élk gerecht een Sauternes of andere zoete Bordeaux wijn wordt
geserveerd. Vrij ongewoon, maar het is dan ook meer bedoeld als een statement.


Zoete witte wijnen zijn niet enkel dessert- of aperitiefwijnen maar kunnen gedronken
worden bij talrijke gerechten. Zo eet ik een fusion gerecht met gegrilde, bijna
rauwe tonijn en een oosters getint slaatje. De combinatie met de Sauternes is gedurfd,
maar zeer geslaagd. Ik stel ook vast dat groene groenten, zoals spinazie, echt geen
goeie match zijn met Sweet Bordeaux en frieten zijn al helemaal een nono. Maar aan
de andere kant ben ik aangenaam verrast dat bij groene curry een Sauternes best
goed naar binnen gaat. De combinatie Mechelse koekoek, met geconfijte citroen
en een glas La Bouade (Sauternes) is ronduit een schot in de roos. Gerookte
zalm, kreeft, het kan allemaal, ook bij heel sterke smaken als wasabi en gember
is het volgens mijn tafelgenoten, stuk voor stuk grote wijnkenners, perfect te
combineren.


Goudkleurige
godendrankjes. 
Al vertegenwoordigen deze sweet Bordeaux maar 3% van de hele
Bordeauxproductie, de Belgen dragen deze goudkleurige godendrankjes een warm
hart toe. Ik ben niet bepaald een zoetekauw, daarom vind ik waar-schijnlijk Le
Chateau du Pavillion Sainte Croix du Mont van 2013 bijzonder lekker. Van al de
wijnen die ik tijdens de lunch proef is het de minst zoete. 
En hij gaat perfect samen met de carpaccio van kreeft en
tonkabonen. Ook de Pick Laborde van 2011 is heerlijk al is die een stuk zoeter,
maar hij matcht bovenwel met de groene curry. Later op de stand van Sweet Bordeaux
in het Warande Park, waar heel wat gegadigden zich de zoete wijnen laten smaken
proef ik nog een premier grand cru classé van chateau Rabaud Promis 2007 van
een van mijn tafelgenoten, Philippe Déjean, president van de AOC Sweet Bordeaux.
Het lijkt alsof een engeltje op mijn tong plast. Voor iemand die geen echte adept
is van zoete wijnen ben ik overtuigd geraakt dat een zoet wit wijntje absoluut
lekker kan zijn bij een breed gamma van gerechten en…dat het zelfs zonder voedsel
vlot naar binnen gaat.


St. Emilion à
volonté. 
Een dag later zit ik op het galadiner, overgoten met uitstekende
Saint Emilions, op de 27ste verdieping van The Hotel met een adembenemend
panorama op Brussel. Chef van dienst is Pierre Balthazar van The Restaurant. En
zoals tijdens het hele eet- en drankfestijn Eat! Brussels Drink! Bordeaux reiken
ook hier Brussel en Bordeaux mekaar de hand, want Balthazar wordt bijgestaan
door Jean-Pierre Xiradakis van het gastronomische La Tupina in Bordeaux. Na een
uitstekende crémant en drie witte Bordeaux wijnen, waarvan de lekkerste voor
mij de Delor 2014 is, krijg ik enkele erg goeie St. Emilions te drinken.


In
tegenstelling tot de Sweet Bordeaux lunch, drink ik dit keer rode wijn bij
kreeft en vis. Ook hier heb ik mijn favorieten: Le chateau Grand Corbin, Saint
Emilion grand cru classé van 2009 die ik bij een heerlijke dorade proef en Le Clos
de l’Oratoire, Saint Emilion grand cru classé van 2007 die geserveerd wordt bij
een filet de boeuf Rossini. Leuk is dat ik aan tafel zit met een aantal kenners
en er druk gediscussieerd wordt. Het zijn de twee wijnen die ook bij mijn
tafelgenoten het meeste bijval krijgen.


Goedkoper dan je
denkt. 
De Saint Emilions die we drinken zijn vrij prijzig en toch
is het een verkeerd beeld dat alle Bordeauxwijnen persé duur zijn. Voor een
grand cru betaal je natuurlijk iets meer, maar de prijs is niet altijd een
kwaliteitsindicator. Tijdens mijn laatste bezoek aan Bordeaux heb ik echte toppers
ontdekt voor amper 
7, 5 à 8 euro. Wijnen die ik aan iedereen kan aanraden,
zoals Chateau Mémoires Fleur d’Opale een heerlijke droge witte Bordeaux van
2013 en een exquise rode Bordeaux Supérieur van Chateau Lestrille Capmartin van
2010. Toevallig of niet gemaakt door twee dames. Vrouwen veroveren stilaan Bordeaux
en proberen de wijn een wat jonger, moderner gelaat te geven in een wijnstreek
die toch nog erg traditioneel is. Tot voor kort werden vrouwen nog geweerd uit de
kelders omdat de wijn anders zou keren. Ik ben dus erg blij om te zien dat op
dit gastronomische feest er bijzonder veel jonge en vrouwelijke wijnboeren
aanwezig zijn.


Eat! Brussels drink! Bordeaux. Met vrienden en familie uitgebreid proeven aan de
verschillende stands van Bordeaux, in het intussen erg drukke Warande Park, is
natuurlijk het allerleukst. Mayeul
l’Huillier, de jonge directeur van de Bordeaux Graves -hij zat bij me aan tafel
tijdens het galadiner- probeert de dochter van mijn partner die normaal nooit
rode wijn drinkt te overhalen toch eens een poging te wagen. ‘Het bestaat niet dat
je geen rode wijn lust’, lacht hij, ‘ik kan voor iedereen een rode of witte wijn
vinden die ze wel appreciëren’. Het is zoals in de liefde, op elk potje past
een deksel. Na haar een paar vragen te hebben gesteld over wat ze wel en niet
lust, kiest hij voor haar, zo blijkt uit haar enthousiaste reactie, de perfecte
wijn uit. Chateau d’Eck Pessac Leognan van 2011 is meteen bingo. Daarom is Eat!
Brussels Drink! Bordeaux een ideaal 
evenement.
Wijnbouwers uit zowat elke streek uit de Bordeaux doen
echt hun best om hun passie en kennis door te geven tijdens dit eet- en
drinkfestijn.


Wijninitiatie. Met een
wijnpas (terplaatse te koop voor 17euro) kan je in elke Bordeauxstand terecht
met 10 bonnen, en nog eens twee coups de coeur. Je kan er dus voor één dag sommelier
in spé spelen, tal van wijnen proeven en vergelijken en wie weet je absolute lievelingswijn
ontdekken. Voor mensen die zich nog meer willen verdiepen in het degusteren van
wijn is er l’école du vin, een wijnworkshop, waar ervaren oenologen, opgeleid
in de wijnschool van Bordeaux, op een erg ludieke manier de vele geïnteresseerden
volledig inpakken. De workshops zijn voor een breed publiek, ik zie mensen zitten
van allerlei pluimage. Je hoeft helemaal niks over wijn te weten. Deze editie
lieten meer dan 1300 adepten zich er inwijden in de wijncultuur.


Chef in spé. Vermits Eat!Brussels Drink!Bordeaux een wijn- én eetfestival is worden er ook kooklessen
gegeven. Want de Brusselse gastronomie kan natuurlijk niet achterblijven. Carlo
De Pasacale en Sergio Moschini zorgen voor Mmmmh! kooklessen. Mmmmh! is een shop
van keukenaccessoires en delicatessen in Brussel, waar er het hele jaar door kookcursussen
worden gegeven. Maar tijdens het festival kan iedereen, beginners of experten,
zelfs kinderen een vrijblijvende poging wagen. Van simpele gerechten tot gastronomische
hoogstandjes.


Brusselse keuken. Grote namen
zoals la Truffe Noire of
  Kwint pakken
uit op dit gourmande festival met gastronomische lekkernijen, maar je kan ook
hamburgers eten met dat ietsje meer, trendy eclairs, wereldkeuken zoals in Le
Cercle des Voyageurs of
 Belgische
streekgerechten in het Atomium restaurant. Ik kom zelfs een buurman tegen,
Giovanni Bruno van het Italiaanse sterrenrestaurant Senzanome, die voor de
gelegenheid in Tram Expérience de pollepel zwaait. Tram Expérience is een echte
must als je Brussel eens op een andere manier wil ontdekken. Je kan terwijl je
met de tram de hoofdstad doorkruist een heerlijk gastronomische maaltijd verorberen.
Een origineel initiatief waar we eerder al verslag over uitbrachten.


Culinaire diversiteit. Ik
probeer bij Kwint de zalmtartaar voor 5€, een wel erg luxueus broodje rundtartaar
met grote vlokken truffel in La Truffe Noire en eet later nog een gigantische gourmetburger
in the Hardrock Café, een kwestie van een fond te leggen voor al die wijn en ik
kan het niet nalaten om van de Japanse ravioli van restaurant Râle Bol te
proeven en samen met mijn co-foodies een bordje Libanese snacks te bestellen bij
O Liban. Je komt er best met een flinke honger naartoe, want er is ook nog een tent
met zowat elke wereldkeuken: van Hongaars en Cubaans over Canadees tot Marokkaans.
Het festival weerspiegelt perfect de enorme culinaire diversiteit van Brussel. Ik
proef net als vorig jaar ook insecten en neem me voor dat
 wanneer ik nog eens in de buurt kom van het
Bethlehemplein, ik de krekelfarm van de jonge initiatiefnemers een bezoekje
breng.


Op naar de volgende editie. Het festival
dat voor het eerst in het Warande Park plaatsvindt is een enorm succes. Het
voordeel is dat je er makkelijk met de tram en de trein kan komen. Ook ik heb
de wagen thuisgelaten en kan dus zoveel proeven als ik wil. Eat! Brussels drink!
Bordeaux is weer een echt festijn geworden waar elke foodie met veel
tevredenheid op terugkijkt, mezelf inbegrepen. Er waren zelfs meer bezoekers dan
vorig jaar ondanks het minder goeie weer. Ik kijk al uit naar de volgende
editie in september 2016. En voor degenen die niet zolang kunnen wachten: van 23
tot 26 juni gaat in Bordeaux Fête Le Vin van start, het is de tiende editie,
dus verwacht je maar aan een specialleke.

© TEKST & FOTO’S: DICHTBIJ & VER WEG 2015


EDITIE 2016: EAT! BRUSSELS DRINK! BORDEAUX VAN 5 tot 8 SEPTEMBER 2019: eat.brussels/nl/home


Meer over Bordeaux wijnen op onze blog:


7 vooroordelen over Bordeauxwijnen de wereld uit


Ontdek Bordeaux tijdens Fete le Vin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *