Zeven jaar geleden verruilde Gaëtan Colin z’n sterrenrestaurant ‘Le Jaloa’ voor ‘Le Richmond’ in Godinne, een 300 jaar oude ‘relais de poste’ die hij transformeerde tot een charmeverblijf aan de Maas. Ideaal gelegen tussen Namen en Dinant ontvangt hij intussen gasten van over heel de wereld. Zijn maison d’hôtes is week na week volgeboekt en daar zitten ook de kookkunsten van deze sympathieke Waal voor veel tussen.
Le Richmond. Een bezige bij, dat is wel het minste wat je kan zeggen van Gaëtan Colin. Al meer dan zeven jaar runt hij het stijlvolle Maison d’Hôtes ‘Le Richmond’ in Godinne vlakbij Dinant. Poetsen, koken, de gasten ontvangen, de administratie, het ontbijt serveren, hij doet het allemaal alleen. En toch, met een vrouw en vier kinderen in de buurt zit hij niet om hulp verlegen. ‘Maar het was mijn keuze om dit gastenverblijf te runnen, dus ik hoef hén daar niet mee lastig te vallen,’ zegt hij resoluut.
Dineren met sterallures. Met een chef aan het roer is lekker tafelen gegarandeerd in Le Richmond en geen virus dat daar een stokje voor steekt. Gaëtan serveert normaal gezien zijn gasten aan de table d’hôte of – bij mooi weer – in z’n tuin, maar tijdens de corona-perikelen worden we net als alle andere gasten in onze eigen kamer bediend. Toegegeven, we missen wel een beetje het sociale contact maar intiem dineren in de besloten gezelligheid van onze kamer met gedempt licht en sfeervolle jazz muziek op de achtergrond, is een ontzettend leuke ervaring. Elke avond kruipt Gaëtan entousiast achter z’n fornuis om met verse en vooral seizoengebonden producten zijn gasten te verwennen. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Want waar kan je nog een heerlijk driegangenmenu voor amper 35 euro, bereid door een getalenteerde chef, achter de kiezen steken?
Terwijl we nog volop nagenieten van de carpaccio met truffelmayonaise en de zalm met een oriëntaalse twist van de avond ervoor, worden we op onze laatste avond opnieuw verwend door chef Gaëtan’s gesofisticeerde kookkunsten. Als voorgerecht krijgen we een overheerlijk gerecht van wilde paddenstoelen uit de streek met een gepocheerd ei voorgeschoteld, waarover rijkelijk foie gras werd geraspt. Ook de parelhoenfilet met pastinaak, witloof en pompoenpuree is om duimen en vingers af te likken. Na de warme, met truffel bestrooide Mont d’Or kaas als afsluiter kunnen we geen pap meer zeggen. Eén ding staat vast: in de zomer komen we gegarandeerd terug, om te chillen bij het zwembad en te genieten van de barbecue in de tuin.
© TEKST: W. GLADINES – FOTO’S: M. THYS & W. GLADINES 2020 (foto 6, 7 en 12 Le Richmond)
Praktische info Le Richmond:
Geef een reactie