Met een Prikkelpakket op pad. Als we ‘s ochtends vroeg komen aanwaaien bij Michel Vanderbeek is zijn dag al op kruissnelheid. Als jongste fakkeldrager van een familie die al sinds 1766 in ‘t vak zit en de know-how van 7 generaties in het bloed heeft, runt hij een patisserie in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. Naast de meest exquise gebakjes fabriceert hij ook Maneblussers, het Mechelse equivalent van Antwerpse Handjes. Met de bonnetjes uit ons Prikkelpakket krijgen we er allebei een zakje vol van. Onze volgende halte is Sava, een gezellig café in een van de vele historische panden op de Grote Markt. Er worden heerlijke tapas en wijnen geserveerd, hun cava importeren ze rechtstreeks van een familiaal wijnhuis in Catalonië. Hier ruilen we ons Prikkelpakketbonnetje voor warme huisgemaakte appeltaart, overgoten met Carolusbier, zoetekoek die er vlot ingaat.
Meer Carolusbier proeven we bij Schokaert Kaas, alias de ‘Trots van Mechelen’ waar al een eeuw lang de meest uitgelezen en zeldzame kazen aan de man worden gebracht. In ruil voor ons derde bonnetje krijgen we een plankje kaas gemaakt met Gouden Carolus tripel, een delicatesse waarin het bierbittere feilloos combineert met de romige kaas. Een steenworp verder verzilveren we ons vierde bonnetje bij de koffiezaak van Simon Levelt. We krijgen er een zakje ‘Mechels Goud’ voor in de plaats, biologische thee op Mechelse leest om thuis uit te proberen. En omdat we de geur van vers gebrande koffie moeilijk kunnen weerstaan, slaan we en passant nog een kilo van hun beste bonen in.
“Kaas met Gouden Carolus tripel is een delicatesse waarin bierbittere feilloos combineert met de romige kaas.”
Vandaag brouwt Het Anker een tiental soorten Gouden Carolusbieren waarvan we er tijdens de tour al twee kunnen degusteren. De culinaire kwaliteiten van hun bieren proeven we tijdens de lunch in het restaurant van de brouwerij, een plek waaraan je als rechtgeaarde foodie niet mag voorbijlopen. Je kan er kiezen uit streekgerechten bereid met Gouden Carolus, die bovendien telkens gepaird worden aan een van hun bieren. We maken er dan ook geen geheim van dat de Brabantse hoevekip bereid met Gouden Carolus Tripel en gekarameliseerd witloof, super lekker is. Ook hun Vlaamse stoverij met Gouden Carolus Classic blijkt een hoogvlieger, iets dat we gegarandeerd uitproberen bij ons volgend bezoek.
“Het waren begijnen die in de 15e eeuw bier begonnen te brouwen in Mechelen.”
De uitgebreide degustatie na de rondleiding overtuigt ons meteen: hun whisky’s kunnen moeiteloos concurreren met hun beroemde Schotse broers. Onze mooie gestileerde proefglazen, waarvoor hun eest model stond, mogen we houden. Maar omdat enkel een mooi glas niks voorstelt, gaan we op zoek naar een vloeibaar souvenir. Behalve een fles gewone single malt gooien we nog een fles Anker Cask in ons mandje, whisky die 36 maanden op Ankervaten van de brouwerij heeft gerijpt. Heel handig zijn de 20cl flesjes, zodat liefhebbers zoals wij, die de verschillende smaken willen uitproberen, niet perse grote flessen moeten kopen. En omdat we thuis enkele lege Gouden Carolusglazen in de kast hebben staan, is een fles Cuvée van de Keizer Imperial Dark, donker Carolusbier verrijkt met single malt whisky handig meegenomen. Met een bijzonder smakelijke glimlach laten we ons terug naar Mechelen rijden.
Kiplekker tafelen in een historisch decor. Save the best for last: ons weekend sluiten we af in The Chick, een restaurant waar – what’s in a name – alles om kip en gevogelte draait. The Chick is het verhaal van drie goede vrienden, Mehdi, Wim en Els, die in 2017 de prachtige Congregatiekapel met aanpalende Kanunnikswoning op het Sint-Romboutskerkhof kochten. Het 16e eeuwse pand hebben ze smaakvol gerestaureerd met veel ruimte, natuurlijk licht en een mooi terras voor de warme dagen. Het drietal doopten hun project tot Taste M, een smaakbelevingscentrum met The Chick, het restaurant, The Cellar, een klein wijnparadijs waar je de lekkere kazen van Schockaert kan pairen met wereldwijnen en bubbels en The Chapel, een ruimte voor smaakvolle events.
De Mechelse asperges met gevogeltefond, afgewerkt met garnalen en de Cou Nukip, speltrisotto, jonge courgetten en dito boontjes met chorizosaus smaken naar(veel) meer. De aangepaste wereldwijnen raden we met wisselend succes. Wanneer de heerlijke bordeauxwijn die we denken te proeven een MD Exellence uit de Marokkaanse Benslimane-regio blijkt te zijn, zijn we compleet verrast. Na het dessert, een yuzzu sorbet, gerookt sesamzaad en rabarbercompote met vlierbloesem, rijden we vol en voldaan terug naar Brussel. Eén ding staat vast: Mechelen staat vanaf nu nog heel vaak op onze foodie radar.
© TEKST: W. GLADINES – FOTO’S: M.THYS & W. GLADINES 2020
MECHELEN PRAKTISCH: visit.mechelen.be
Geef een reactie